hello egészség

Tervezd meg a napod, kevésbé leszel stresszes!

Gyakran idegeskedsz azon, hogy elárasztanak a feladatok? Mindig megmaradnak a teendőid a nap végére? Stresszelsz azon, hogy nem elég semmire egyetlen nap? Ha igen a válaszod, neked egy kis tervezésre van szükséged!

Az összpontosítás hiánya okozhatja azt, hogy minden hosszabb ideig tart, ezért többet dolgozunk, de kevesebbet teljesítünk. A nap megtervezése határozottan segíthet ezen a helyzeten és csökkentheti a stresszt, hiszen szilárd alapot nyújt a számunkra.

Fontossági sorrendbe rendezve a tennivalók sokkal könnyebben átláthatók, könnyebben elvégezhetők a mindenképpen fontos feladatok, és kicsit hátrébb sorolhatók azok, amik nem olyan sürgősek, és ráérnek akkor, mikor több energia jut rájuk.

Ha a mindennapokban betartunk néhány szabályt, könnyebben teszünk rendet a káoszban, és stresszmentesebbek lesznek a napjaink:

Foglalkozzunk egyszerre csak egy dologgal
Amikor stresszesek vagy rendezetlenek vagyunk, csak olajat öntünk a tűzre, ha megpróbálunk minden problémát egyszerre kezelni. Nem jó ötlet! Jobb, ha kiválasztunk egyetlen tennivalót, és csak akkor kezdünk a következőbe, ha azt befejeztük. Érdemes fontossági sorrendet is tartani, és a legfontosabb teendőkkel kezdeni, hiszen a sürgős dolgok elvégzése enyhítheti a feszültséget.

Legyenek a kijelölt céljaink reálisak
Figyelni kell arra is, hogy ne szervezzünk túl, ne akarjunk mindent egyszerre megcsinálni, mert az is stresszt eredményezhet. Hiszen a dolgok nem mindig mennek a tervek szerint. Mindig vannak váratlan események, ezért valamennyire rugalmasnak kell lenni – de nem túl rugalmasnak! Nem kell hagyni, hogy minden eltérítsen a kijelölt feladattól, nem kell válaszolni minden üzenetre azonnal. Ha már egyszer rendszereztük és beosztottuk a feladatokat, igyekezzünk tartani magunk a beosztáshoz.

Tartsuk be az „egy be, egy ki” szabályt
Az egy be, egy ki szabály egy remek módszer, ami alapvetően arra jó, hogy ne halmozódjanak fel a teendők a listánkon. Egyszerűen csak azt kell betartani, hogy minden új feladathoz, amit hozzá akarunk adni a listához, először egy feladatot el kell végeznünk. Egyszerű trükk, de nagyon jól működik, és segít csökkenteni a napi stresszt.

Bontsuk részekre a bonyolultabb feladatokat
Mindannyian túl sok időt töltünk olyan projektekkel, amik túl bonyolultak ahhoz, hogy időben elkészüljenek. Az ilyen túl bonyolult feladatokat célszerű apróbb, kezelhető feladatokra és részfeladatokra bontani. Amikor egy ijesztő, bonyolult feladat sok kisebbé osztódik, sokkal könnyebb az összpontosítás és gyorsabban lehet végezni.

Szabjunk határokat – legyen az időgazdálkodás hatékony
Például a fontos tennivalóink közben nem pillantunk rá ,,csak egy percre” a közösségi média felületeire. Amíg dolgunk van, azzal foglalkozzunk. A csak egy percek ugyanis sok perccé adódnak össze, ha ezeket sikerül elhagyni, meglepően gyorsabb és hatékonyabb lesz a munkavégzés.

Csak határozottan! Hozzunk döntést gyorsan
Az egyik oka annak, hogy szervezetlenek vagyunk, az, hogy halogatunk. Nem tudjuk eldönteni, mit kezdjünk valamivel, ezért félretesszük, amikor el kellett volna engednünk. A rendetlenség megsokszorozódik, ha határozatlanok vagyunk, hiszen könnyen lehet, hogy több időt töltünk azzal, hogy hezitálunk, mint amennyi maga a feladat elvégzése lenne. Minél tovább várunk valamire, annál nehezebb lesz megvalósítani. Ha azt szeretnénk, hogy a munkánk kevésbé stresszes és produktívabb legyen, csináljuk meg a lehető leghamarabb a tennivalókat.

Használjunk naptárt!
Naptárt használni nagyon hasznos. Sokan ugyan nem szeretik a naptárakat, nekik a felhőalapú naptáralkalmazás használata lehet teljesen logikus választás. Leegyszerűsíti a projektek, feladatok, értekezletek, események és szinte minden egyéb tennivaló kezelését. Keressünk számunkra megfelelő alkalmazást, és használatával könnyítsük meg a mindennapjainkat.
A tervezés, rendszerezés tisztább képet fest a napi tennivalókról, és arra ösztönöz, hogy rangsoroljunk, és könnyebben elérjük céljainkat. Ha pedig sikerült befejeznünk a feladatainkat, lelkiismeretfurdalás nélkül iktathatunk be plusz elfoglaltságot is – például elmehetünk bevásárlókörútra a barátainkkal, és az üzletközpontban vásárolhatunk néhány remek tavaszi ruhát, vagy kényeztető holmit, amivel megünnepeljük szervezett, stresszmentes életünk.