hello egészség

Amikor semmi nem megy – Tuti tippek a téli depresszió leküzdésére

Mintha minden tagod ólomból lenne, már reggel az ébredésnél fáradtnak érzed magad, és ez az érzés egész napodra rányomja bélyegét. Ismerős?
A téli fáradtság nem egyedi, ebben az időszakban sokan panaszkodnak lehangoltságra, néhányan depresszióra is, aminek oka lehet a napfény hiánya, a rövid, szürke, komor és hideg napok.

A téli fáradság azonban leküzdhető! Mutatjuk, mivel harcolhatsz ellene:

1. Egyél tápanyagokban gazdag ételeket
Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása növeli az energiaszintet. Törekedj arra, hogy elegendő tápanyaghoz juttasd a szervezeted, ezért jó, ha több, friss ételt fogyasztasz. Emellett ajánlott a finomítatlan szénhidrátok, fehérjék, rostok és omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek fogyasztása is. A kiegyensúlyozott étrendet követi az egészséges emésztés, ami segít megtisztítani a testet, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni arra, mikor, mit eszel. Ne feledkezz meg a vitaminok pótlásáról sem.

2. Mozogj rendszeresen!
A rendszeres testmozgás előnyei széles körben elismertek. A testmozgás endorfinokat szabadít fel, amik természetes módon növelik az energiaszintet. A rendszeres testmozgás a fáradtság tüneteit is csökkentheti. Ehhez nem kell más, mint hetente 2 óra közepes intenzitású testmozgás. Megfelelő, sőt előnyös a szabadban tett séta is.
Látogass el egy sportboltba, és végy egy jó futócipőt, jógamatracot esetleg kerékpárt és vágj bele. Kérheted edző segítségét is egy edzésterv kidolgozásában, ha szükségesnek érzed.

3. Igyál több vizet!
Elengedhetetlen ahhoz, hogy a testünk optimális szinten működhessen az, ha megfelelően hidratáltak vagyunk. Azok az emberek, akik nem isznak elég vizet elégedetlenebbek, fáradtabbak. A száj és az orrjáratok kiszárítása negatív hatással lehet az alvásra is, és horkoláshoz, rekedtséghez és lábgörcsökhöz vezethet. És persze, aki rosszul alszik, az másnap kevésbé éber és mentálisan sem lesz a csúcson.

4. Csökkentsd a koffeint!
Ha hiszed, ha nem, a koffeinbevitel csökkentése hosszú távon több energiát adhat neked, hiszen bár a koffeintől kaphatsz egy kezdeti energialöketet, miután a hatás gyorsan elmúlik, a kimerültség érzése azonnal visszatér. Csökkentsd lassan a koffeinadagod, így elvonási tüneteid nem lesznek, a természetes energiaszinted viszont emelkedni fog. Kerüld a koffeint vacsora után is, így nyugodtabb lesz az éjszakád.

5. Aludj jól!
A megfelelő pihenés elengedhetetlen, ha egész nap meg akarod tartani a jó energiaszintet. Nem jó, ha keveset alszol, de az sem, ha túl sokat. Érdemes optimális mennyiséget tartani, ezért próbálj lefeküdni és felébredni minden nap ugyanabban az időben. Teremts az alváshoz megfelelő körülményeket. Tedd komfortossá a környezeted elalvás előtt: legyen rend, engedj be friss levegőt szellőztetéssel, tarts az alváshoz megfelelő hőmérsékletet. A fekhelyed és a hálóruhád legyen kényelmes, ha segít viselj füldugót és szemtakarót. Meditálj egy kicsit vagy végezz néhány egyszerű jógagyakorlatot, ha szükségesnek érzed, hogy el tudj lazulni. A lényeg, hogy az alvásod legyen minőségi.