hello ötletek

Az 5 szeretetnyelv – hogy azt add, amit a másik szeretne

Kérdezték már tőled, mi a szeretetnyelved? Nagy eséllyel, igen, hiszen napjainkban Gary Chapman párkapcsolati szakértő a ’90-es években felállított elmélete arról, hogy mindannyian másképpen fejezzük ki a szeretetünket, ismert és elterjedt elmélet az egész világon.

A szeretetnyelv a mód, ahogyan az ember legjobban ki tudja fejezni érzéseit a szerettei, a párja felé. Hiszen nem egyformán érezzük vagy tapasztaljuk meg a szeretetet. Néhányan csak akkor lesznek elégedettek, ha meghallják a bűvös „szeretlek” szót. Mások az együtt eltöltött minőségi idővel fejezik ki érzelmeiket, és bizony vannak olyanok is, akik akkor érzik a legnagyobb törődést, amikor párjuk megjavítja a háztartási gépet, vagy finomat főz.

Az öt szeretetnyelv ugyanis az:
– Elismerő szavak
– Minőségi idő
– Ajándékozás
– Szívességek
– Testi érintés

Ezeken a ,,nyelveken” keresztül kommunikáljuk tehát szeretteink felé az érzelmeinket – ide értve nem csak a párunkat, de a családunkat, barátainkat is. Rendkívül hatékony eszközök, melyek segítségével gördülékenyebben működhetnek az emberi kapcsolatok. Ha tudjuk, hogy mi a másik ember szeretetnyelve, kiválaszthatjuk azokat a gesztusokat, amik a legjobbak partnerünk, barátunk, szüleink vagy gyermekünk számára. Ha tudjuk, mi a másik szeretetnyelve, gesztusaink nem siklanak félre, éppen úgy fejezhetjük ki szeretetünk, ahogy a másiknak a legjobb.

Azoknak, akiknek a szeretetnyelve az elismerő szavak, a verbális kifejezés a szeretet kifejezésének legtisztább módja. Kimondják, kifejezik az érzelmeiket, és azt is várják, hogy szerettük is egyértelműen kimondja, amit értékel vagy csodál bennük.

A minőségi idő közös eltöltése, az egymásra való fókuszált odafigyelés szavak nélkül is ki tudja fejezni a szeretetet. A másik ember osztatlan, odaadó figyelme értékes kifejező eszköz azok számára, akiknek szeretetnyelve a minőségi idő. Kettesben eltöltött pillanatok, amikor nem zavar semmi és senki – se tv, se telefon, csak egy önfeledt közös játék, nagy beszélgetés, közös kirándulás – igazán semmi nem beszél egyértelműbben a szeretetről, mint amikor semmi más nincs a napirenden, csak két ember egymásnak.

Azok, akiknek szeretetnyelve az ajándékozás, nem feltétlenül materialisták. Számukra az ajándékozás szimbolizálja a szeretetet. Nemcsak magát az ajándékot értékelik, hanem az ajándékozó idejét és fáradozását is. Nem feltétlenül a nagy vagy drága ajándék az, ami számít; sokkal inkább az, ami az ajándék mögött van. Más szóval, az ajándék kiválasztására szánt idő, és az, hogy az kifejezetten nekik lett kiválasztva, azt mondja nekik, hogy az ajándékozó valóban ismeri őket. Jellemző rájuk, hogy gyakran emlékeznek minden apró ajándékra, amit szeretteiktől kaptak, mert ez olyan nagy hatással van rájuk.

Természetesen ők maguk is ajándékokkal mutatják ki érzelmeiket, amiket gondosan, aprólékos tervezéssel választanak ki.

Talán számukra legfontosabb a karácsonyi ajándékozás is, hiszen ilyenkor tudják igazán kimutatni mérhetetlen szeretetüket. Biztos, hogy ők azok, akik nem az utolsó pillanatban szaladnak vásárolni, hanem időben elmennek körülnézni, válogatni, hogy a legjobb ajándékot tudják adni.

Számukra lehet igazi paradicsom az üzletközpont, ahol minden egy helyen kapható, ahol igazi minőségi, változatos termékek közül lehet választani.

Az elismerő szavak, az ajándékozás és a minőségi idő után jöjjön a negyedik szeretetnyelv, ami nem más, mint a szívességek. Vannak, akik a legjobban úgy tudják kimutatni érzelmeiket, ha segítő kezet nyújtanak, vagy valami kedveset tesznek a másikért. Ők gyakran tesznek olyan dolgokat, amivel megkönnyítik szeretteik életét: vállalják azt a házimunkát, amit mindenki elkerül, szívesen készítenek finom vacsorát, vagy kicserélnek egy izzót, ami rég kiégett. Segítenek ügyeket intézni, porszívózni vagy benzint tölteni az autóba. Szeretik, ha az emberek apró dolgokat tesznek értük, és ők is gyakran és szívesen segítenek.

A testi érintés az ötödik szeretetnyelv, kifejezetten hatékony eszköze a szeretet kimutatásának. Természetesen ide értendő az ölelés, simogatás, gyengéd puszi. Séta az utcán kézen fogva, összebújás a kanapén, egy laza érintés minden találkozáskor – mind elmondja: szeretlek.

A szeretetnyelvek ismerete nagyon hasznos mai világunkban, mikor a nagy rohanásban, a sok stressz mellett hajlamosak vagyunk felületesen értékelni, és elszaladunk a nyilvánvaló dolgok mellett. Ha időt szánunk egymás szeretetnyelvének megtanulására, majd használatára, megerősíthetjük kapcsolatainkat és másokhoz fűződő kötelékeinket.

Hamarosan itt a karácsony. Az ajándékok kiválasztásánál is érdemes figyelembe vennünk szeretteink szeretetnyelvét, akkor biztosan nem lövünk bakot.