hello nyár

Itt a kánikula – ezekre érdemes odafigyelned nyáron

A meleg nyári hónapok rengeteg örömöt tartogatnak, gondoljunk csak a nyaralásra, a sok napfényre, fagyira, finom gyümölcsökre, strandra, kirándulásokra. Mindezeket azonban csak akkor élvezhetjük, ha odafigyelünk magunkra, egy hőguta, napszúrás, kiszáradás ugyanis könnyedén keresztül húzhatja minden tervünket.

Van néhány alapvető dolog, amire mindenkinek érdemes odafigyelni a forró hónapokban, hiszen ezek betartásával megelőzhetjük a nagyobb egészségügyi gondokat.

Maradjunk hidratáltak!
A kiszáradás mindenkire veszélyes, legyen az idősebb ember vagy kisgyerek. Ráadásul a melegben sokkal többet is izzadunk, a vízhiányt pedig mindenképpen pótolni kell. A vízhiány ugyanis káros a szervezetnek. A kiszáradás állapota fejfájáshoz, fáradtsághoz és gyengült pulzushoz is vezethet, ha viszont eleget iszunk, energikusabbak és éberebbek leszünk. Fogyasszunk tehát mindenképpen sok folyadékot, lehetőleg vizet, a nap folyamán!

Akadályozzuk meg a leégést – óvjuk a bőrünk!
A káros UV-sugaraknak kicsik és nagyok egyaránt ki vannak téve, ezért a bőr védelme az egyik legfontosabb dolgunk a meleg hónapokban. Ha lehetséges, el kell kerülni a déli napsütést és inkább reggel, és délután mozogjunk. Az üzletközpont drogériájában szerezzünk be fényvédő krémet. Minél világosabb a bőre valakinek, annál nagyobb faktorszámú fényvédő krém használata javasolt. Minimum a 30 SPF védelemre szükség van, de még jobb az 50 SPF – és ez nem csak a gyerekeknek, hanem mindenki másnak is ajánlott. A jó fényvédő krém megvédi a bőrt a káros UVB sugárzástól de a ráncok, pigmentfoltok, bőrrák ellen is védelmet biztosít.

Védjük a szemünk és a hajunk is a káros sugaraktól!
A túlzott napsugárzás maradandó károsodást okozhat a szemben, ezért mindenképpen törekednünk kell arra, hogy óvjuk – például UV-védelemmel ellátott napszemüveggel. Ha erős napfénynek tesszük ki a szemünk, a fejünk is megfájdulhat, ez is nyomós ok arra, hogy vásároljunk magunknak jó szemüveget.

Nem csak a szemet és a bőrt, hanem a hajat is védeni kell nyáron a melegben. Az UV-sugárzás és a medencék klóros vize nem tesz jót, így erre a területre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A drogériákban válasszunk minőségi sampont és kondicionálót, és ezekkel ápoljuk a hajunk egy héten többször is.
A nap a haj színét kiszívja, ezért ha van rá lehetőség, viseljünk kalapot, hogy ne legyen a hajunk fakó.

Hordjunk könnyű ruházatot
A legjobb, ha nyáron lélegző és könnyű ruhákat viselünk, hogy a testünk hőmérsékletét a forró napsütésben szabályozzuk. Nehéz ruházat helyett részesítsük előnyben a természetes szöveteket, pamutot. A könnyű kendő, kalap védhet a káros sugaraktól, a világos színű ruhák visszatükrözhetik a napból érkező fénysugarakat, ezzel segítve a testet a melegebben, ezért vásárláskor érdemes arra törekedni, hogy a szellős, világos darabok közül válogassunk a sötét darabok helyett.

Fogyasszunk nyárbarát ételeket
Sokszor kevesebbet, több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztva több energiát biztosítunk a nagy melegben a szervezetünknek. Sokan nem is főznek nyáron, nekik is könnyű a friss zöldségek és gyümölcsök bevonásával könnyű salátákat összerakni. Ezekhez remekül passzolhat egy kis sült, grillezett hús.
Érdemes figyelni az alkoholos italok és a kávé mennyiségére is, mert ezek felgyorsítják a folyadékvesztést.

Egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetőek a nyári rosszullétek, és a betegség sem fogja elrontani a régen várt csodás, meleg napokat!