hello egészség

A rendszeres testmozgás legfontosabb előnyei

Súlyunk karbantartásához, egészségünk megőrzéséhez fontos, hogy minden nap legalább 30 percet mozogjunk. Ez ilyenkor télen kicsit nehezebb, hiszen semmi sem csábítóbb, mint elnyúlni a meleg szobában a kanapén, ám mégis ajánlott a rendszeres testmozgás.

Nem is kell feltétlen kimozdulni – bár 30 perc séta a friss levegőn csodákra képes – minden egyéb tevékenység, ami átmozgatja az izmokat, megfelelő. Lehet ez úszás, futás, kerékpározás, tánc, torna, tenisz, séta vagy bármilyen otthon is végezhető tevékenység – a lényeg, hogy testünk mozogjon és kalóriákat égessen el.

A rendszeres testmozgás amellett, hogy segít a fogyásban, számos egyéb előnnyel is bír mind a test, mind a lélek számára:

Jót tesz az izmainknak és csontjainknak
A testmozgás létfontosságú szerepet játszik az erős izmok és csontok felépítésében és fenntartásában. A fizikai aktivitás, például a súlyemelés, megfelelő fehérjebevitel mellett segíti az izomépítést.

Az emberek a kor előrehaladtával hajlamosak az izomtömeg és a funkciók elvesztésére, ami sérülésekhez és készségek csökkenéséhez vezethet. A rendszeres testmozgással elérhetjük, hogy az izomvesztést csökkentsük, és fenntartsuk az erőnket az életkor előrehaladtával is.

A testmozgás fiatal korban a csontsűrűség kiépítéséhez is feltétlenül szükséges, amellett segít megelőzni a csontritkulást is.

A fizikai aktivitás tehát segíti az izmok és az erős csontok felépítését. Segíthet a csontritkulás megelőzésében is.

A rendszeres mozgás növeli az energiaszintet
Mind az egészséges, mind a beteg emberek erősebbnek és energikusabbnak érzik maguk a mozgás után. A testmozgás csökkenti a fáradtságérzetet, növekszik az energiaszint. Ez még azoknál is igaz, akik tartós fáradtságban vagy súlyos betegségben szenvednek.

A rendszeres mozgás csökkenti a krónikus betegség kockázatát
A rendszeres fizikai aktivitás hiánya a krónikus betegségek elsődleges oka, míg aki minden nap mozog, annak a szív- és érrendszeri erőnléte, a testösszetétele sokkal jobb, a vérnyomása pedig csökken.

Ezzel szemben a rendszeres testmozgás hiánya – akár rövid távon is – a hasi zsír jelentős növekedéséhez vezethet, ami növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a korai halál kockázatát.

A napi testmozgás tehát elengedhetetlen az egészséges testsúly fenntartásához és a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Segíthet, hogy a bőr egészségesebb legyen
Az edzés, a rendszeres mozgás nemcsak az izmokra és a csontokra, de a bőrre is jó hatással van. A sport a vércukorszintet és az oxidatív stresszt megfelelő szinten tartja, így a bőr kollagéntartalma nem csökken annyira, mint azoknál, akik nem mozognak rendszeresen. Ugyanakkor nő a szervezet természetes antioxidáns termelése is, ami segít megvédeni a sejteket.

A mérsékelt testmozgás tehát antioxidáns védelmet nyújthat és elősegítheti a véráramlást, amely megvédheti bőrét és késleltetheti az öregedés jeleit.

A testmozgás javítja az agy működését
És még a memóriára is jó hatással van. Először is, növeli a pulzust, ami elősegíti a vér és az oxigén áramlását az agyba, és serkenti az agysejtek növekedését fokozó hormonok termelését is.

A rendszeres testmozgás különösen fontos az idősebb felnőtteknél, mivel az öregedés – oxidatív stresszel és gyulladással kombinálva – elősegíti az agy szerkezetének és működésének változását. A testmozgásnak hála a memória és a tanulás szempontjából létfontosságú agyrész, a hippocampus növekszik. Ez az idősebb felnőttek mentális működését mindenképpen előnyösen javítja. A testmozgás csökkenti az agy azon változásait is, amik Alzheimer-kórt és skizofréniát okozhatnak.

A testmozgástól boldogabbak vagyunk
A testmozgásról érdemes tudni, hogy javítja a hangulatot, csökkenti a depresszió, a szorongás és a stressz érzését. A mozgás során nő az endorfintermelés, ami segít pozitív érzéseket kelteni és a fájdalomérzetet is csökkenti.

Érdekes módon nem számít, mennyire intenzíven edzünk. A hangulatunkra a fizikai aktivitásunktól függetlenül, mindenféle testmozgás jótékony hatással van. Gondolj csak bele, ha elsétálsz a bevásárlóközpontba, és vásárolsz egy jó könyvet vagy egy csinos új ruhát, azzal kétszeresen is örömöt szerzel magadnak, hiszen a mozgástól és az ajándéktól is jó kedved lesz.

Segít lazítani, és az alvás minőségét is javítja a mozgás
A rendszeres testmozgás segíthet a pihenésben és jobban is alszunk tőle. A kipihent ember pedig kiegyensúlyozottabb. A rendszeres testmozgás előnyös az idősek számára, akiket általában érintenek alvászavarok. A választott testmozgás lényegtelen, minden típusú mozgás hozzájárul a jobb alváshoz, ezáltal pedig energikusabbak leszünk a nap folyamán.

Csökkentheti a fájdalmat
A krónikus fájdalom legyengíti a testet, de a testmozgás valóban segíthet a fájdalom csökkentésében. Sok éven át a krónikus fájdalom kezelésére vonatkozó ajánlás a pihenés és az inaktivitás volt. Mára azonban kiderült, hogy a testmozgás segít enyhíteni a krónikus fájdalmat. Ezenkívül a fizikai aktivitás emelheti a fájdalomküszöbünket is.

Segíthet a fogyásban
Az ma már nem titok, hogy az inaktivitás a súlygyarapodás és az elhízás fő oka. Fogyókúra közben ha csökkentjük a kalóriabevitelt csökkenti az anyagcsere is, ami késlelteti a fogyást. A rendszeres testmozgás viszont növeli az anyagcserét, így több kalória ég el és elindul a fogyás. A testmozgás elengedhetetlen a gyors anyagcseréhez és a napi több kalória elégetéséhez. Segít fenntartani izomtömegét és fogyaszt is.

A fenti pontokból is egyértelmű, mennyire fontos a rendszeres mozgás. Vásárolj magadnak kényelmes ruhát a bevásárlóközpontban és fogj bele. Séta, futás, kerékpár vagy jóga… mindegy, csak sportolj rendszeresen, minden nap.